Κομίζω Γλαύκας εις Αθήνας.

Προσβασιμότητα σε ηλεκτρονικές πηγές της βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ε.Μ.Π. παραμένει «ανοικτή» ψηφιακά. Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα συγκεντρώνουμε ηλεκτρονικές  πηγές όσο  διαρκεί ο COVID-19. Η ενημέρωση της θα γίνεται ανάλογα με τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Ακαδημαϊκά συγγράμματα ανοικτής πρόσβασης:

 

Το Αποθετήριο «Κάλλιπος» του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. περιλαμβάνει συγγράμματα, βοηθήματα και μαθησιακά αντικείμενα, που είτε υλοποιήθηκαν από ακαδημαϊκούς και ερευνητές στα πλαίσια της Δράσης «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα / Κάλλιπος» είτε διατέθηκαν σε αυτή μέσω ανοικτής πρόσκλησης διάθεσης επιστημονικού περιεχομένου.

Επιστήμες Μηχανικών και Πληροφορική

Φυσικές Επιστήμες

Ηλεκτρονικά βιβλία της βιβλιοθήκης του Ε.Μ.Π.:

Πρόσβαση με αναγνώριση διεύθυνσης IP του ΕΜΠ. Για σύνδεση εξ αποστάσεως δείτε την σχετική ιστοσελίδα του Κέντρου Δικτύων.

Συλλογή ηλεκτρονικών βιβλίων της EBSCO

Περιλαμβάνει 3.700 βιβλία από όλες τις θεματικές κατηγορίες.

Ηλεκτρονικά βιβλία μέσω του Σ.Ε.Α.Β. (HEAL-Link)O Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών παρέχει πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρονικά βιβλία για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ. Διατίθεται και ενιαία μηχανή αναζήτησης.

Ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι:

Ελεύθερα συγγράμματα και εγχειρίδια στα Αγγλικά.

Πρόσβαση: ανοικτή

Συλλογή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, οργανωμένη κατά θέμα και πάροχο.

Μη κερδοσκοπική εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Rice University, που παρέχει εγχειρίδια υψηλής ποιότητας.

Περιλαμβάνει μονογραφίες και σειρές βιβλίων στον τομέα των μαθηματικών.

Περιλαμβάνει ηλεκτρονικά ακαδημαϊκά συγγράμματα στους τομείς της διοίκησης επιχειρήσεων, των οικονομικών και των μαθηματικών και στατιστικής.

Περιλαμβάνει ηλεκτρονικά βιβλία ακαδημαϊκού περιεχομένου, κυρίως στον τομέα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Παρέχει πηγές σε μορφή εικόνας, όπως φωτογραφίες, πίνακες , χαρακτικά σε πολιτιστικά θέματα.

Διατίθενται περισσότεροι από 6.000 τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων από 75 και πλέον εκδότες,  σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης. Ενδεικτικά αναφέρονται: Brill, Cornell University Press, De Gruyter και University of California Press.

Πρόκειται για θεματική πύλη με βασικές πληροφορίες κυρίως για τις τέχνες άλλα και για άλλες θεματικές.

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη Getty Virtual Library παρέχει περισσότερους από 300 τίτλους βιβλίων για την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τις καλές τέχνες κ.ά.

Παρέχει πρόσβαση σε 708 εγχειρίδια από Πανεπιστήμια των Η.Π.Α.  Τα βιβλία αυτά, έχουν αξιολογηθεί από ακαδημαϊκούς

Πηγές γραφημάτων, εικόνων και φωτογραφιών

Πρόσβαση: ανοικτή

Πρόκειται για ψηφιακή βιβλιοθήκη, η οποία παρέχει πρόσβαση μεταξύ άλλων και σε εκατομμύρια φωτογραφίες και εικόνες από το ψηφιακό πολιτισμό των χωρών της Ευρώπης.

Παρέχει πρόσβαση σε περίπου 150.000 εικόνες, φωτογραφίες και πίνακες από τις συλλογές του, οι οποίες είναι ελεύθερα αδειοδοτημένες. Η συγκεκριμένη πηγή δεν θα πρέπει να συγχέεται με το εμπορικό σκέλος των ψηφιακών συλλογών του G.I.

Πρόκειται για την συλλογή εικόνων και φωτογραφιών Integration and Application Network για τις περιβαλλοντικές επιστήμες  του University of Maryland Center for Environmental Science. Για την χρήση τους απαιτείται να γίνει η σχετική αναφορά.

NASA Image and Video Library, βιβλιοθήκη της NASA με χιλιάδες εικόνες και βίντεο αστρονομικού περιεχομένου.

Επιλεγμένες φωτογραφίες με καθεστώς  ελεύθερης χρήσης, αφού ανήκουν στο κοινό κτήμα, κυρίως από τις ιατρικές και θετικές επιστήμες.

Science Image. Πρόκειται για ελεύθερη βιβλιοθήκη εικόνων των επιστημών και της φύσης, από την CSIRO, τον σημαντικότερο οργανισμό επιστημονικής έρευνας της Αυστραλίας. Επιπλέον παρέχει πρόσβαση σε ταινίες και βίντεο.  Διατίθενται με ελεύθερη άδεια Creative Commons (CC BY 3.0), που απαιτεί απλά την αναφορά.

Ηλεκτρονικά βιβλία γενικής φύσεως και ψυχαγωγίας.

Πρόσβαση: ανοικτή

Περιλαμβάνει βιβλία ευρείας αναγνωσιμότητας με έμφαση στους τομείς της λογοτεχνίας, της ιστορίας, των τεχνών, των επιστημών, αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν στους χρήστες, οι οποίοι εγγράφονται και διαπιστεύονται μέσω του Taxisnet. Περισσότερα για την υπηρεσία μπορείτε να διαβάσετε στη σχετική ιστοσελίδα της ΕΒΕ.

Αποτελεί ένα αποθετήριο με χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο. Περιλαμβάνει επίσης έργα Κλασικής Λογοτεχνίας και Αρχαίας Γραμματείας που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων (Public domain). Παράλληλα προωθεί την ψηφιακή λογοτεχνία εκδίδοντας καινοτόμα e-books με ελεύθερη διανομή.

Πρόκειται για πλατφόρμα του New York University Press για δημοσίευση βιβλίων ανοικτής πρόσβασης.

Πηγές σε καθεστώς προσφοράς ή δοκιμής (trial):

Με αφορμή την αναστολή λειτουργίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο αρκετοί εκδότες παρέχουν πρόσβαση σε επιπλέον πήγες τους χωρίς κόστος.

Παρέχει πρόσβαση σε αρχειακές συλλογές και πρωτογενείς πηγές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και σε 38.000 ηλεκτρονικά βιβλία μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 Αφορά όσα ιδρύματά είχαν συνδρομή, μεταξύ των οποίων και το Ε.Μ.Π. και περιλαμβάνει:

  1. Αρχειακές συλλογές και πρωτογενείς πηγές.
  2. 30.000 ηλεκτρονικά βιβλία σε συνεργασία με τους αντίστοιχους εκδοτικούς οίκους.
  3. 26 περιοδικά αρχειακού περιεχομένου από την συλλογή Public Health.

Απαιτείται αναγνώριση διεύθυνσης IP του ΕΜΠ. Για σύνδεση εξ αποστάσεως δείτε την σχετική ιστοσελίδα του Κέντρου Δικτύων.

Η Epigeum του Oxford University Press προσφέρει ελεύθερα δύο διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα: το Teaching Online, που παρουσιάζει τις θεμελιώδεις αρχές της διαδικτυακής παιδαγωγικής και το Blended Learning που διερευνά τις στρατηγικές και πρακτικές συνέπειες της ενσωμάτωσης των προσωπικών και ηλεκτρονικών μεθόδων στη διδασκαλία και τη μάθηση.

Σημείωση: Πολλές ευχαριστίες στους συναδέλφους της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών που συγκέντρωσαν πρώτοι τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα τους.