Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εφαρμόζοντας την απόφαση της 83ης Συνόδου των Πρυτάνεων στις 28 Ιανουαρίου 2017, έχει αποκτήσει συνδρομή στο λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής Turnitin.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή αντιπαραβάλλει τα κείμενα των εργασιών των φοιτητών με κείμενα από το διαδίκτυο, με δημοσιευμένες εργασίες (όπως άρθρα περιοδικών και βιβλίων), με τις εργασίες που έχουν κατατεθεί στο Turnitin από άλλους φοιτητές και μ’ αυτές που υπάρχουν στα Ιδρυματικά Αποθετήρια των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Επιπρόσθετα, παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης πιθανής λογοκλοπής και σε μεταφρασμένο κείμενο.
Το λογισμικό Turnitin χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 15.000 εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από 1,6 εκατομμύρια καθηγητές και 26 εκατομμύρια φοιτητές παγκοσμίως.
Η βάση δεδομένων του Turnitin -με το περιεχόμενο της οποίας συγκρίνεται η κάθε εργασία ή δημοσίευση- περιλαμβάνει:
- περισσότερες από 61 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες
- περισσότερες από 637 εκατομμύρια εργασίες φοιτητών
- περισσότερα από 160 εκατομμύρια άρθρα από ακαδημαϊκά συγγράμματα και εκδόσεις σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους Εκδοτικούς Οίκους παγκοσμίως (CrossCheck, Gale, Emerald Journals, SAGE Reference, Pearson, McGraw-Hill, ABC CLIO, EbscoHost, Wiley κ.ά.)
Η χρήση του προϊόντος απευθύνεται στο διδακτικό προσωπικό (Μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ) και υλοποιείται με τη δημιουργία λογαριασμού στην πλατφόρμα του λογισμικού η οποία και είναι προσπελάσιμη διαδικτυακά (web based access). Ως όνομα χρήστη θα χρησιμοποιείται ο ιδρυματικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του μέλους ΔΕΠ ή του ΕΔΙΠ.
Η εγγραφή στο Turnitin θα γίνεται ως εξής: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα από τον ιδρυματικό τους λογαριασμό με θέμα «Εγγραφή στο Turnitin», στον τεχνικά υπεύθυνο: Αλέξανδρο Ηλιάκη (ailiak@mail.ntua.gr).
Σημειώνεται ότι: οι αναφορές του λογισμικού Turnitin για πιθανή λογοκλοπή έχουν καθαρά ενδεικτικό χαρακτήρα και η αξιολόγησή τους πρέπει να γίνεται από τα μέλη ΔΕΠ και τους ΕΔΙΠ.
Επικοινωνία: Αλέξανδρος Ηλιάκης, 2107724095, ailiak@mail.ntua.gr