Κομίζω Γλαύκας εις Αθήνας.

BookCrossing

Το BookCrossing είναι η «απελευθέρωση» των βιβλίων σε παγκάκια, καφετέριες, hot spot κ.α. Η ιδέα του BC γεννήθηκε από την επιθυμία των βιβλιόφιλων να συνδυάσουν την λογοτεχνία με την περιπέτεια και την ανιδιοτέλεια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κρίθηκε ωφέλιμο η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΜΠ να γίνει ένα νέο hot spot της Αθήνας. Σήμερα, η Βιβλιοθήκη λειτουργεί ως Επίσημη Ζώνη Απελευθέρωσης Βιβλίων σε χώρο που βρίσκεται αριστερά της εισόδου στο κτίριο της κεντρικής Βιβλιοθήκης Ζωγράφου. Το κάθε βιβλίο έχει έναν κωδικό αριθμό (BCID), που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη, μπαίνοντας στο site www.BookCrossing.com, να ενημερωθεί για τα στοιχεία κυκλοφορίας του. Η εγγραφή στο site είναι απλή, δωρεάν και προαιρετική. Έπειτα, όταν ένα βιβλίο διαβαστεί, απελευθερώνεται και πάλι ώστε να ταξιδέψει. Αναλυτικότερα:

Το BookCrossing με δυο λόγια

Τι είναι το «BookCrossing»; BookCrossing είναι το να «απελευθερώνεις» βιβλία σε παγκάκια καφετέριες κλπ και μετά να παρακολουθείς ηλεκτρονικά το ταξίδι που κάνουν περνώντας από τον έναν αναγνώστη στον άλλον. Αυτό γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του www.bookCrossing.com.

Σοβαρά; Και πότε ξεκίνησε αυτό; Η ιδέα του BookCrossing «γεννήθηκε» τον Μάρτιο του 2001 και λίγες εβδομάδες αργότερα, το site ήταν γεγονός. Τα ΜΜΕ το ανακάλυψαν, με αποτέλεσμα να γράφονται όλο και περισσότερα άρθρα και να μεγαλώνει διαρκώς η κοινότητα των βιβλιοαπελευθερωτών.

Ποιοι είναι αυτοί οι… «βιβλιοαπελευθερωτές»; Στην… τελευταία καταμέτρηση υπήρχαν πάνω από ένα εκατομμύριο BookCrossers, οι οποίοι έχουν καταχωρήσει περισσότερα από 8.500.000 βιβλία. Οι BookCrossers είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου και εθνικότητας. Το BookCrossing έχει μέλη σε πάνω από 170 χώρες, ακόμα και στην… Ανταρκτική! Η πλειονότητά τους φυσικά, βρίσκεται στις ΗΠΑ. Εντούτοις, οι Ευρωπαίοι πληθαίνουν συνεχώς. Τα βιβλία δεν γνωρίζουν σύνορα και συχνά όταν «απελευθερώνονται» κάνουν… υπερατλαντικά ταξίδια…

Ok και τι πρέπει να κάνει κανείς; Οι BookCrossers καταχωρούν βιβλία στην ιστοσελίδα, έτσι ώστε κάθε βιβλίο να έχει τον δικό του κωδικό αριθμό (αριθμός BCID).  Με αυτόν τον κωδικό το βιβλίο «μαρκάρεται» (είτε χειρόγραφα, είτε με μια ειδική ετικετούλα). Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αριθμό, όποιος βρει ένα «απελευθερωμένο» βιβλίο, μπορεί να μάθει μπαίνοντας στο www.BookCrossing.com, ποιός το απελευθέρωσε, να διαβάσει τα σχόλιά του και να δει πού αλλού έχει ταξιδέψει. Μπορεί να γράψει και τη δική του γνώμη στο ηλεκτρονικό «ημερολόγιο», ώστε οι άλλοι BookCrossers να μάθουν ότι το βιβλίο είναι… ασφαλές. Έπειτα αφού το διαβάσει (ή όχι), πρέπει να το αφήσει πάλι να ταξιδέψει. Να το «ξεχάσει» π.χ. σε ένα καφέ, στο σχολείο, σε ένα παγκάκι στο πάρκο. Μπορεί επίσης να το δώσει σε έναν φίλο ή γνωστό του.

Και, συγνώμη, γιατί το κάνουν αυτό; Το BookCrossing συνδυάζει την περιπέτεια, την ανιδιοτέλεια και την λογοτεχνία σε ένα μοναδικό μείγμα, το οποίο οι βιβλιόφιλοι βρίσκουν ακαταμάχητο. Η ομοιότητα με τα μηνύματα μέσα σε μπουκάλια και τα σημειώματα δεμένα σε μπαλόνια φέρνουν στο μυαλό ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις. Χώρια που μπορείς να δεις το BookCrossing ως μία παγκόσμια, ανοιχτή βιβλιοθήκη.

Δηλαδή τι, πρέπει να αποχωριστώ τα αγαπημένα μου βιβλία; Και ναι και όχι. Μερικές φορές υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζει κανείς μια φορά και μετά τα ξεχνάει πεταμένα σε μια γωνία. Δεν θέλει να τα πετάξει τα σκουπίδια, αλλά δεν είναι και «συλλεκτικά» κομμάτια. Τέτοια βιβλία είναι ό,τι πρέπει για «απελευθέρωση».

Η ιστοσελίδα: www.BookCrossing.com. Η ιστοσελίδα είναι πλέον διαθέσιμη και στα ελληνικά. Έχει βέβαια διάφορα φόρουμ σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και φυσικά και στα ελληνικά. Εκεί BookCrossers μπορούν να συζητούν και να αλληλοβοηθούνται. Αν βρεις ένα βιβλίο, δεν χρειάζεται να γράψεις στο «ημερολόγιό» του στα αγγλικά. Τα ελληνικά φτάνουν και περισσεύουν! Η εγγραφή στο site είναι ΔΩΡΕΑΝ. Δίνεις το email σου και ένα password, αλλά μέσα στην ιστοσελίδα εμφανίζεσαι μόνο με ένα ψευδώνυμο (nickname) που εσύ επιλέγεις. Το email σου δεν εμφανίζεται ποτέ και πουθενά στο site (κοινώς δεν το μαθαίνει κανείς άρα δεν θα έχεις spam). Στο site δίνεις στα βιβλία σου κωδικούς BCID, μέσω των οποίων εμφανίζεται που και πότε απελευθερώθηκαν ή θα απελευθερωθούν. Έτσι, πολλοί BookCrossers μπορούν να κάνουν… σαφάρι για να τα βρουν. Στο «Go Hunting» μπορείς να δεις ποια βιβλία έχουν απελευθερωθεί ώστε να τα… κυνηγήσεις.

Oι Έλληνες: Είμαστε πάνω από 7.500 εγγεγραμμένα μέλη σε όλη τη χώρα. Μπορείς να γνωρίσεις κάποιους από εμάς στο Ελληνικό φόρουμ του site (www.bookcrossing.com/forum/28) ή να μας βρεις στο γκρουπ του facebook. Eπίσης, έχουμε φτιάξει έναν ελληνικό «Ταξιδιωτικό οδηγό» με οδηγίες για το Bookrossing στα ελληνικά http://bookcrossing.travel.guide.infinitecircus.gr/. Τέλος, διοργανώνουμε πανελλαδικά συνέδρια. Το 8ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing έγινε στη Σκύρο 28-30/6/2013. Τον Απρίλιο του 2016 έγινε στην Αθήνα το επετειακό Παγκόσμιο Συνέδριο Bookcrossing με BookCrossers από όλον τον κόσμο.

 

Τα βιβλία θέλουν να ταξιδεύουν ελεύθερα…