Κομίζω Γλαύκας εις Αθήνας.

Λειτουργία της βιβλιοθήκης υπό περιορισμούς με λειτουργία αναγνωστηρίων από την Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2022 λόγω αυξητικής τάσης των επιδημιολογικών δεικτών

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων και την υιοθέτηση νέων, αυστηρότερων μέτρων από την Πρυτανεία, προς την κατεύθυνση της μείωσης της διασποράς, η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΜΠ και το Παράρτημα της στο Συγκρότημα Πατησίων λειτουργεί υπό περιορισμούς  από Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022 και μέχρι τη μείωση των επιδημιολογικών δεικτών που θα εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφάλειας.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα τηρούνται οι ακόλουθες διαδικασίες:

 • Ωράριο λειτουργίας για το κοινό:
 • Κεντρική Βιβλιοθήκη, καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-20:00.
 • Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο Κτιρίου Αβέρωφ, καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-18:00.
 • Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο Κτιρίου Μπουμπουλίνας, Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 08:30-18:00, Δευτέρα & Παρασκευή 08:30-15:00.
 • Συλλογή «Βιβλιοθήκη Κ. Α. Δοξιάδη» Κτιρίου Μπουμπουλίνας, καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-15:00.
 • Δίνονται προς χρήση μελέτης συγκεκριμένοι ελεγχόμενοι χώροι με αραίωση καθισμάτων. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που μπορούν να εισέλθουν και να μελετήσουν στη Βιβλιοθήκη ορίζεται για:

    Κεντρική Βιβλιοθήκη 80 διαθέσιμες θέσεις με ραντεβού κατόπιν αιτήματος στην υπηρεσία Κράτηση Θέσης Αναγνωστηρίου.  Επιτρέπεται η κράτηση μιας (1) θέσης ανά χρήστη, ανά ημέρα και ανά χρονική περίοδο.  Η κράτηση θα πρέπει να γίνεται πριν την ώρα έναρξης της εκάστοτε χρονικής περιόδου.  Συνίσταται η κράτηση θέσης να γίνεται από τους χρήστες όταν είναι σίγουροι ότι θα τη χρησιμοποιήσουν, καθώς θα υπάρχει και ο σχετικός έλεγχος της σωστής τήρησης της υπηρεσίας. Οι αναγνώστες θα  επιδεικνύουν το email της κράτησης στην είσοδο της βιβλιοθήκης και θα κάνουν χρήση μόνο των τραπεζοκαθισμάτων που θα έχει ορίσει το προσωπικό της βιβλιοθήκης και θα φέρουν σχετική σήμανση. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο στους συγκεκριμένους ορόφους και ελεγχόμενους χώρους της βιβλιοθήκης που έχουν προδιαγραφεί από το προσωπικό.

–  Βιβλιοθήκες Παραρτήματος Πατησίων (κτ. Αβέρωφ, κτ. Μπουμπουλίνας). Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που μπορούν να εισέλθουν και να μελετήσουν στη Βιβλιοθήκη ορίζεται με βάση τις διαθέσιμες θέσεις μελέτης που εξασφαλίζουν την απόσταση μεταξύ των χρηστών (1,5 – 2 μέτρα).  Οι αναγνώστες θα κάνουν χρήση μόνο των τραπεζοκαθισμάτων που θα έχει ορίσει το προσωπικό των βιβλιοθηκών του Παραρτήματος και θα φέρουν σχετική σήμανση.

 • Η είσοδος στη Βιβλιοθήκη και στο Παράρτημά της επιτρέπεται μόνο στα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας με τη χρήση της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας – κάρτα βιβλιοθήκης.  Η μέγιστη παραμονή κάθε χρήστη στο αναγνωστήριο δεν θα ξεπερνά τις τρεις ώρες.
 • Κατά την είσοδο των επισκεπτών στο χώρο της Βιβλιοθήκης κρίνεται απαραίτητη η θερμομέτρηση και η επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid-test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) από τον κορωνοϊό COVID-19 και η τήρηση των μέτρων προστασίας (υποχρεωτική χρήση μάσκας από προσωπικό και χρήστες, αντισηπτικά διαλύματα και προβλεπόμενες αποστάσεις των δύο μέτρων) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 • Επιτρέπεται ο δανεισμός σε χρήστες μέλη της Πολυτεχνειακής κοινότητας, κατόπιν αιτήματος στη Φόρμα Δανεισμού Βιβλίων. Αν δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος στη Βιβλιοθήκη συμπληρώνετε τη φόρμα/αίτηση μέσω διαδικτύου στον ηλεκτρονικό κατάλογο, σκανάρετε την ακαδημαϊκή σας ταυτότητα (πάσο) και στις δύο όψεις και αποστέλλετε αίτημα ηλεκτρονικά στην υπηρεσία Ρωτήστε έναν Βιβλιοθηκονόμο επιλέγοντας ως Θέμα Βοήθειας: Δανεισμός. 
 • Οι ηλεκτρονικές πηγές είναι διαθέσιμες μέσω της ιστοσελίδας της βιβλιοθήκης https://lib.ntua.gr και στον ακόλουθο σύνδεσμο http://lib.ntua.gr/?p=1238
 • Η Βιβλιοθήκη παρέχει πληροφορίες και βοήθεια ως προς την αναζήτηση και εντοπισμό βιβλιογραφίας και υλικού ηλεκτρονικά στην υπηρεσία Ρωτήστε έναν Βιβλιοθηκονόμο επιλέγοντας ως Θέμα Βοήθειας: Αναζήτηση υλικού/ Επιστημονική πληροφόρηση. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΕΜΠ διευκολύνει και προσφέρει υποστήριξη στην αναζήτηση και έρευνα, με τη χρήση όλων των δυνατών ηλεκτρονικών υπηρεσιών, εργαλείων και πηγών που διαθέτει. Για οποιοδήποτε αίτημα ή διευκρίνιση απευθυνθείτε τηλεφωνικά στα 210-7723878, 210-7721576 από 9 π.μ. έως 15 μ.μ.
 • Για οποιοδήποτε αίτημα ή διευκρίνιση σχετικά με θέματα του Παραρτήματος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο Συγκρότημα Πατησίων μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στα 210-7723313 (Βιβλιοθήκη – Κτίριο Αβέρωφ), 210-7723734 (Βιβλιοθήκη – Κτίριο Μπουμπουλίνας) από 9 π.μ. έως 14:30 μ.μ. και ηλεκτρονικά στο e-mail: librarypat@mail.ntua.gr
 • Δεν επιτρέπεται στο κοινό η χρήση των φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων, αιθουσών ομαδικής μελέτης και υπολογιστικών κέντρων.
 • Εξυπηρέτηση για ΑΜΕΑ με εναλλακτικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα δανεισμός υλικού μέσω αντιπροσώπου κλπ.
 • Επιτρέπεται η εναπόθεση υλικού χωρίς ραντεβού κατά τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και συγκεκριμένα: α) Η επιστροφή του δανεισμένου υλικού, β) Η επιστροφή διδακτικών συγγραμμάτων του «Ευδόξου» συνοδευόμενα από το ειδικό έντυπο συμπληρωμένο ξεχωριστά για κάθε επιστρεφόμενο αντίτυπο. γ) Η παράδοση των έντυπων εργασιών ή/και των CD (σε χάρτινη θήκη) των υποψηφίων διδακτόρων, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Υπενθυμίζεται ότι η λήψη της σχετικής βεβαίωσης κατάθεσης γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • Σε περίπτωση αυτοματοποιημένου μηνύματος του συστήματος για την καθυστέρηση βιβλίων αλλά και για οποιοδήποτε αίτημα ή διευκρίνιση σχετικά με θέματα δανεισμού απευθυνθείτε ηλεκτρονικά στην υπηρεσία Ρωτήστε έναν Βιβλιοθηκονόμο επιλέγοντας ως Θέμα Βοήθειας: Δανεισμός.
 • Οι βεβαιώσεις μη οφειλής υλικού θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά κατόπιν αιτήματος στην υπηρεσία Ρωτήστε έναν Βιβλιοθηκονόμο επιλέγοντας ως Θέμα Βοήθειας: Δανεισμός.
 • Η ηλεκτρονική υποβολή των διπλωματικών, μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών στο Ιδρυματικό Αποθετήριο θα πραγματοποιείται με αυτοαπόθεση εξ αποστάσεως. Η παράδοση του ηλεκτρονικού αντιτύπου μπορεί να γίνει με φυσική παρουσία, είτε ταχυδρομικά. Για όλες τις εργασίες της Σχολής Αρχιτεκτόνων (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές), απευθυνθείτε στο τηλ. επικ. της Bιβλιοθήκης του Παρ. Πατησίων : 210 772 3313. Για οποιοδήποτε αίτημα ή διευκρίνιση σχετικά με θέματα του Ιδρυματικού Αποθετηρίου απευθυνθείτε ηλεκτρονικά στην υπηρεσία Ρωτήστε έναν Βιβλιοθηκονόμο επιλέγοντας ως Θέμα Βοήθειας: Ιδρυματικό αποθετήριο ΕΜΠ. Οι βεβαιώσεις κατάθεσης των εργασιών θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά κατόπιν αιτήματος στο e-mail: dspacentualib@mail.ntua.gr.
 • Στο Σύστημα Διαδανεισμού διεκπεραιώνονται όλα τα αιτήματα για παροχή υλικού.  Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πρόβλημα  απευθυνθείτε ηλεκτρονικά στην υπηρεσία Ρωτήστε έναν Βιβλιοθηκονόμο επιλέγοντας ως Θέμα Βοήθειας: Διαδανεισμός.
 • Διαρκής ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης www.lib.ntua.gr καθώς και στο λογαριασμό της στο Facebook.